Dnevni izveštaj 10.10.2019
Objavljeno: 10. 10. 2019

SERBIA:

Svetska banka previđa Srbiji stabilnu inflaciju i priliv SDI

Svetska banka očekuje da Srbija ove i sledeće godine zadrži nivo stranih direktnih investicija (SDI) na šest procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP i da inflacija ostane u okviru ciljane vrednosti Narodne banke Srtbije. Očuvanje nivoa stranih direktnih investicija će biti moguće zbog ulaganja u prerađivačku industriju, ocenjeno je danas u Beogradu na predstavljanju redovnog ekonomskog izveštaja Svetske banke za region Zapadnog Balkana, pod nazivom „Rastuće neizvesnosti“.
Izvor: Krstarica

Srbija na 72. mestu na listi globalne konkurentnosti, napredak u osam oblasti

Srbija je ostvarila napredak u osam oblasti na listi globalne konkurentnosti, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (SEF) za 2019, saopšteno je. Srbija je među 141 zemljom sveta zauzela 72. mesto na toj listi. Prošle godine Srbija je bila na 65. poziciji na toj listi, ali je vrednost indeksa za ovu godinu ostala nepromenjena (60,9 od maksimalnih 100), što znači da su druge zemlje ostvarile veći napredak. U izveštaju je rangirana 141 privreda na osnovu 103 indikatora u 12 oblasti.
Izvor: N1

Ministarstvo finansija: Javni dug Srbije na kraju avgusta 23,83 milijarde evra

Javni dug Srbije iznosio je na kraju avgusta 2019. godine 23,83 milijarde evra, što čini 51,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Javni dug je u avgustu u apsolutnom iznosu neznatno manji nego prethodnog meseca, kada je iznosio 23,84 milijarde evra, dok je njegov udeo u BDP-u ostao na istom nivou kao u julu.
Izvor: Tanjug

INO:

Spremnost Kine na parcijalni sporazum pozitivno uticala na globalne indekse sredu

Objava iz Kine da je ta država spreman da prihvati parcijalni trgovinski sporazum sa SAD inicijalno je rezultirala opipljivim skokom indeksa na Wall Streetu ali je do kraja dana ipak nivo rasta redukovan, pošto je Rueters preneo da je Kina u stvari snizila svoja očekivanja vezana za predstojeći sastanak njenih i američkih zvaničnika. S&P500 dobio je 0,9% a Nasdaq 1%.
Apple je bio dobro performiran uz rast od 1,3%, a koji je usledio nakon što je Canaccord Genuity podigao target cenu akcije na 260 USD sa ranijih 240 USD. Tehnološki sektor bio je ujedno i najbolje performiran u korpi S&P500 indeksa, uz rast od1%.
Evropski Stoxx600 dobio je 0,4% a sektori osetljivi na trgovinska pitanja poput proizvođača automobila i tehnološkog, bili su najbolje performirani.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je britanska GVC, kladioničarska firma, dobila preko 5% nakon što je po drugi put u tri meseca povećala svoja očekivanja za budući period. Norveška kompanija koja se bavi reciklažom, Tomra Systems , bila je među većim gubitnicima uz pad o d4%.
Izvor: CNBC, Ilirika