Dnevni izveštaj 11.10.2019
Objavljeno: 11. 10. 2019

SERBIA:

NBS odlučila da referentna kamatna stopa ostaje 2,5%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 2,5%. Izvršni odbor ističe da će inflacija, kao i prethodnih godina, biti pod kontrolom i u narednom periodu. Ona je u avgustu usporena na 1,3% međugodišnje, usled daljeg smanjenja doprinosa cena voća i povrća inflaciji s dolaskom nove poljoprivredne sezone. Na niske inflatorne pritiske ukazuje i bazna inflacija, koja je i dalje niska i stabilna, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja se i za godinu i za dve godine unapred nalaze u donjoj polovini ciljanog raspona - saopšteno je iz kabineta guvernera NBS.
Izvor: Ekapija

Suficit budžeta Srbije na kraju avgusta 46,6 milijarde dinara, javni dug 51,9 odsto BDP-a

Suficit budžeta Srbija na kraju avgusta ove godine iznosio je 46,6 milijardi dinara, jer su prihodi bili 828,2 milijarde dinara, a rashodi 781,6 milijardi, objavilo je danas Ministarstvo finansija. Na nivou opšte države, u periodu januar - avgust, zabeležen je fiskalni suficit od 37,2 milijarde dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 122,3 milijarde dinara. Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period planiran je fiskalni deficit u iznosu od 13,7 milijardi dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za 50,9 milijardi, navelo je Ministarstvo finansija.
Izvor: 02!

EU uklonila Srbiju sa "sive liste" poreskih oaza

Savet ministara Evropske unije uklonio je Srbiju sa evropske "sive liste" poreskih oaza, pošto je utvrđeno da se naša zemlja usaglasila sa svim obavezama u oblasti poreske saradnje i da je pre roka sprovela sve potrebne reforme kako bi se uskladila sa EU principima dobrog upravljanja porezima. U obrazloženju odluke navedeno je da je Srbija 30. avgusta 2019. godine ratifikovala Konvenciju o multilateralnoj administrativnoj saradnji (MAC) Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), objavljeno je danas na zvaničnom sajtu Saveta Evropske unije.
Izvor: Ekapija

INO:

Izjava Trampa o pregovorima sa Kinom pozitivno uticala na indekse u SAD; Evropske berze u zelenom

Glavni fokus tržišta juče je bio na započetim pregovorima američkih i kineskih zvaničnika. Iako sada preovladava uverenje da je sa kineske strane već splasnuo entuzijazam po pitanju postizanja dogovora u ovoj rudni pregovora, pozitivan impuls tržištu dala je Trampova izjava da će se u petak sresti sa kineskim zamenikom premijera Liu Hijem. Ovo je protumačeno kao nešto što bi moglo povećati šanse za sporazum pa je S&P500 dobio 0,7% a Nasdaq 0,6%. Korporativne teme nisu bile u centru pažnje kao ni makro pitanja.
Evropska tržišta su juče bila mahom u zelenom a fokus investitora je svakako na početku nove rudne trgovinskih pregovora SAD-Kina. Stoxx600 dobio je 0,8%. Imajući u vidu individualne kompanije, proizvođač luksuzne robe LVMH dobio je preko 5%, zbog objave dobrih rezultat a to je uticalo i na skok na Christian Dirou od preko 4%.
Danska biotehnološka kompanija Chr. Hansen izgubila je 9% nakon što je podbacili su smislu očekivanog profita a poznati brend Phillips je takođe izgubio 9%, zbog upozorenja da će mu profitna margina za 2019. biti niža od očekivane.
Izvor: CNBC, Ilirika