Dnevni izveštaj 15.10.2019
Objavljeno: 15. 10. 2019

SERBIA:

Otvoren vetropark Čibuk 1

Najveći vetropark na Zapadnom Balkanu Čibuk 1 svečano je otvoren u Mramorku kod Kovina. Investicija je vredna 300 mil EUR, snabdevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava i može da spreči više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje. Vetropark Čibuk 1 ima 57 vetroturbina i instalisanu snagu od 158 megavata. Ovaj projekat doprinosi stabilnosti snadbevanja strujom i omogućio je Srbiji da proizvodi 27% svojih potreba energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine, a time pomaže i smanjenju korišćenja uglja u proizvodnji električne energije.
Izvor: Ekapija

Najniži minimalac u regionu u Severnoj Makedoniji - Slovenci na prvom mestu sa 667 EUR

Najnižu minimalnu platu u zemljama regiona primaju zaposleni u Severnoj Makedoniji, 203 EUR. Prema poslednjim dostupnim podacima, minimalac u Bosni i Hercegovini je 208 EUR, u Albaniji 211 EUR, a u Crnoj Gori je nedavno povećan na 222 EUR, objavio je skopski portal Fokus.mk, pozivajući se na pisanje regionalnih medija. U Srbiji, kako se dodaje, najniža zarada u ovom trenutku iznosi oko 230 EUR, ali se sledeće godine očekuje povećanje za 11%, tako da će od prvog januara porasti na 255 EUR.
Izvor: Ekapija

Fiskalni savet: Poreske stope u Srbiji niže od onih iz regiona

U Fiskalnom savetu smatraju da se u 2020. godini ide na progresivno rasterećenje zarada kako bi se delimično neutralisali efekti (pre)velikog povećanja minimalne zarade na poslodavce koji dominantno zapošljavaju radnike sa niskim zaradama. Na rast privredne aktivnosti u Srbiji u narednom periodu moglo bi značajnije uticati smanjenje poreskog opterećenja na zarade. Na ovaj način bi se, slažu se u Fiskalnom savetu Srbije, smanjili troškovi radne snage i samim tim domaća privreda učinila konkurentnijom u odnosu na zemlje regiona. Pri čemu bi manji troškovi zapošljavanja stimulisali i dalji pad stope nezaposlenosti.
Izvor: Kamatica

INO:

Nove nedoumice oko pregorova SAD i Kine izazvale korekciju indeksa na Wall Streetu i u Evropi

Prošlonedeljni zamah zbog dobrih novosti povodom mogućnosti sporazuma SAD i Kine nije nastavljen juče. Naime, na tržištu je došlo da blaže korekcije pošto je ostalo nepoznato šta bi dogovor dve strane mogao sadržati i koji su rokovi u opticaju. Posebno je zbunjujuće delovala objava sa Bloomberga da će Kina zahtevati novu rundu pregovora pre nego se bilo šta potpiše u nekoliko faza. S&P500 izgubio je juče 0,1% a za isti toliki procenat oslabio je i Nasdaq.
Pred nama je početak sezone objave rezultata za treći kvartal. Prve objave biće dostupne danas, tradicionalno od strane nekoliko većih banka poput JP Morgana i Wells Farga.
Evropske breze doživele su korekciju iz istih razlog akao i američke. Pan-evropski Stoxx600 izgubio je 0,5%, a sektor bazičnih resursa bio je najveći gubitnik uz pad od 2%. Posebnih korporativnih novosti nije bilo.
Izvor: CNBC, Ilirika