Dnevni izveštaj 16.10.2019
Objavljeno: 16. 10. 2019

SERBIA:

KMBN: Ministar finansija očekuje četiri obavezujuće ponude za Komercijalnu banku

Ministar finansija Siniša Mali rekao danas da je privatizacija Komercijalne banke napreduje dobro, navodeći nove detalje u postupku prodaje banke u kojoj je država vlasnik 42% kapitala. U toku je detaljna analiza poslovanja banke od strane zainteresovanih kompanija, a obavezujuće ponude očekujem od sve četiri zainteresovane kompanije - precizirao je Mali. Govoreći o ekonomski reformama Vlade, na privatizaciju Komercijalne banke se osvrnuo i šef misije MMF Jan Kis Martejn. On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije ocenio da je finansijski sektor u Srbiji stabilan. Tom prilikom je pohvalio reforme Poreske uprave, kao i rad na privatizaciji Komercijalne banke.
Izvor: Ekapija

MMF: projekcija privrednog rasta Srbije za 2019. ostaje 3,5%

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na čelu sa Jan Kes Martejnom, koji je naglasio da uprkos usporavanju svetske ekonomije ta finansijska institucija neće smanjiti projekciju rasta Srbiji za 2019. godinu i da smatra da je moguće dostići rast od 3,5%.
Izvor: Ekapija

Srbija na pragu rekordne godine po direktnim stranim investicijama

Srbija je za sedam meseci ove godine privukla 2,3 milijarde evra direktnih stranih investicija, što je 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali. On je podsetio i da je časopis „Fajnenšl tajms“ nedavno Srbiju proglasio za svetskog lidera u privlačenju stranih direktnih investicija i po broju investicija, a radi se o 107 projekata u 2018, kao i po ukupnom iznosu ulaganja od 5,8 milijardi dolara.
Izvor: Danas

INO:

Wall Street u zelenom, rezultati u fokusu; Evropska tržišta u plusu uz Brexit kao glavnu temu

Posle dužeg vremena korporativne teme su u fokusu investira – radi se o nekoliko objava kvartalnih rezultat koje su za posledicu imale jučerašnji rast vodećih indeksa na Wall Streetu. S&P500 dobio je 1% a Nasdaq 1,2%.
Sezonu objava otvorile su banke. J.P.Morgan je dobio 3% i dosegao nove rekorde, nakon što je objavio rezultate boje od očekivanih. Prihodi ove banke, bolji su od očekivanih zbog dobrih performansi u segmentu kredita za nekretnine i automobile.
UnitedHealth dobio je 8,2%, nakon objave dobrih rezultata i poboljšanih sopstvenih očekivanja za dalji period. Dobi rezultati kompanije ostvareni su uglavnom zbog rastućih pogodnosti na polju farmacije.
Johnson&Johnson je sa druge strane ubeležio dobar rast prihoda zahvaljujući rastu prodaje lekova za borbu protiv kancera i ostalih koji se izdaju na recept. Akcija je juče dobila 1,6%.
Evropski Stoxx600 dobio je 1% i to uglavnom zbog izjave EU pregovarača o Brexitu da je dogovor i dalje moguć.
Na korporativnom planu vredan pomena bio je samo britanski Hays, regrutna kompanija, koja je dobila 8% nakon objave stagnirajućih prihoda za prvi kvartal fiskalne godine – očito se očekivao odgovarajući pad, ali su dobre performanse izvan Britanije neutralisale slabije domaće rezultate.
Izvor: CNBC, Ilirika