Dnevni izveštaj 17.10.2019
Objavljeno: 17. 10. 2019

SERBIA:

Obavezujuće ponude za Komercijalnu banku do 2. decembra

U toku je druga faza tenderske procedure za privatizaciju Komercijalne banke koja će biti završena do 2. decembra dostavljanjem obavezujućih ponuda investitora. To je izjavio danas ministar finansija Siniša Mali. U prethodnoj fazi slanja neobavezujućih ponuda pristigle su četiri ponude, koje su se i ujedno kvalifikovale za ulazak u drugu fazu procesa, rekao je Mali na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Na pitanje od koga sve očekuje dostavljanje obavezujući ponude, Mali je rekao da bi bilo nekorektno sa njegove strane da to kaže. On očekuje da sva četiri ponuđača dostave i obavezujuće ponude.
Izvor: b92

U avgustu 2019. izdato 9,1% dozvola više nego pre godinu dana - Polovina ukupne novogradnje u Beogradu

Republički zavod za statistiku saopštio je da je u avgustu izdato 2.136 građevinskih dozvola u Srbiji, što je za 9,1% više nego u istom mesecu prethodne godine. Kada je reč o indeksu predviđene vrednosti radova u avgustu, on je veći za 124,1% u odnosu na avgust 2018. godine. Posmatrano prema vrsti građevina, u avgustu ove godine izdato je 80,6% dozvola za zgrade i 19,4% za ostale građevine.
Izvor: Ekapija

Folksvagenu treba ponuditi sve da dođe u Srbiju

Srbija ima sve konkurentske prednosti u odnosu na Bugarsku kako bi privukla nemačkog automobilskog giganta da gradi pogon u našoj zemlji, izjavio je direktor Automobilskog klastera Srbije, Igor Vijatov. Da bi se Nemci odlučili za tu investiciju potrebno je da im država što pre ponudi sve što može, besplatno zemljište, put, radnu snagu, rekao je Vijatov Tanjugu. Pored Turske, u kojoj Folksvagen, za sada, ipak neće graditi pogon zbog vojne akcije Ankare u Siriji, što je Tanjugu danas i potvrđeno u ovom gigantu, Srbija i Bugarska su, prema pisanju medija, bile dve destinacije gde su Nemci razmatrali da investiraju.
Trenutna situacija, smatra Vijatov, prilika je za našu zemlju da učini sve što je u njenoj moći da privoli Nemce da se odluče za Srbiju.
Izvor: RTV

INO:

Loši podaci iz maloprodaje oborili indekse u SAD; Evropske berze u stagnaciji

Iako je dobar start objava za treći kvartal pomogao rast indeksa u utorak, već juče je došlo do blaže korekcije, pošto su podaci o stanju maloprodaje u SAD bili gori od očekivanih. Naime, prema najnovijim statističkim podacima, maloprodaja u Americi je u septembru zabeležila pad od 0,3% što je prvi put u poslednjih sedam meseci. S&P500 izgubio je 0,2% a Nasdaq 0,3%.
Od korporativnih dešavanja izdajemo da je Bank of America objavila bolje od očekivanih rezultata zahvaljujući dobrim performansama u segmentu stanovništva i opšteg bankarstva. Akcija je dobila 1,5% na vrednosti.
United Airlines je dobio preko 2%, takođe zbog rezultat koji su bili bolji od očekivanih ali i zbog povećanih očekivanja za naredni period.
Evropske berze bile su u gotovo stagnirajućem stanju, pa je Stoxx600 dobio samo simboličnih 0,05%. Finansijski sektor izgubio je 0,9%, a sektor proizvođača automobila i komponenti bio je najgore performiran uz pad od 1,6%.
Izvor: CNBC, Ilirika