Dnevni izveštaj 18.10.2019
Objavljeno: 18. 10. 2019

SERBIA:

Modernizacija pruge NS-Beograd biće završena 2021.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da će radovi na dve deonice brze pruge od Beograda do Novog Sada biti završeni do jeseni 2021. godine i da će se tada između ova grada vozom putovati 30 minuta, saopštio je njen kabinet. Mihajlović je, kako se navodi, obilazeći radove na izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta, na deonici Beograd centar - Stara Pazova, rekla da je izgradnja brze pruge najveći i najvredniji infrastrukturni projekat u jugoistočnoj Evropi, čija je ukupna vrednost na teritorijama Srbije i Mađarske oko četiri milijarde evra, od čega oko dve milijarde evra na teritoriji Srbije.
Izvor: N1

JESV: Čelnici Beograda potpisali sa EIB ugovor o kreditu od 35 miliona evra za gradnju kanalizacije na levoj obali Dunava

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić potpisao je u sedištu Evropske investicione banke (EIB) u Luksemburgu ugovor o kreditu vrednom 35 miliona evra za izgradnju kanalizacije na beogradskoj levoj obali Dunava gde živi više od 150.000 ljudi. Ovaj projekat predstavljaće moguću poslovnu priliku za Jedinstvo Sevojno (JESV), koje bi se moglo pojaviti u ulozi podizvođača radova u nekoj od faza realizacije.
Izvor: N1

Četvrtina građana Srbije živi u riziku od siromaštva

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, veliki broj ljudi u svetu ne može da zadovolji osnovne životne potrebe i živi ispod granice siromaštva. U Srbiji 267.949 građana koristi novčanu socijalnu pomoć. Najugroženije je stanovništvo na selu, deca i mladi, neobrazovani, nezaposleni i neaktivni nosioci domaćinstva. U veoma teškom položaju su i mnogočlane porodice, samohrani roditelji, osobe sa invaliditetom i njihove porodice. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže za RTS da je pravo rešenje ulaganje u mlade i donošenje Zakona o socijalnim kartama.
Izvor: RTS

INO:

Rezultati Netflixa i Morgan Stanleya podigli indekse u Americi; Evropske berze tek u simboličnom plusu

Rezultati Netflixa i Morgan Stanleya bili su glavni podržavaoci jučerašnjeg pozitivnog sentimenta na Wall Streetu. S&P500 dobio je 0,3% a Nasdaq 0,4%.
Netflxi je objavio kvartalni profit koji je veći od očekivanog. Akcija je posledično dobila 2,5% a dobri rezultati posledica su velikog porasta broja internacionalnih pretplatnika, što je sa druge strane neutralisalo efekte pada pretplatnika na domaćem tržištu.
Morgan Stanley dobio je 1%, takođe zbog rezultat koji su bili bolji od očekivanih. Jači od očekivanih prihoda na polju savetovanja i trgovine na berzi, glavni su razlozi za dobre performanse na kvartalnom nivou.
Pan-evropski Stoxx600 dobio je tek simboličnih 0,1%, pošto je o fuksu investitora bio Breixt, tačnije britanski zakonodavci koji su počeli da dovode u sumnju preliminarni dogovor sa EU.
Od korporativnih dešavanja izdvajam oda su Ericsson, Elisa i Tele2 imali solidne skokove, naročito Ericssion (+6%), nakon objava dobrih kvartalnih rezultata. Nasuprot njima, švajcarski softverski gigant Temenos izgubio je 15% nakon što je objavio rezultate ispod očekivanja.
Izvor: CNBC, Ilirika