Dnevni izveštaj 21.10.2019
Objavljeno: 21. 10. 2019

SERBIA:

NIIS: Početak komercijalnog rada TE-TO u Pančevu krajem 2020.

Izgradnja prve termoelektrane - toplane (TE-TO) na prirodni gas u Srbiji teče po planu, kažu u "Gasprom energoholding Srbija" i dodaju da je do sada realizovano 71 odsto ove 180 miliona evra vredne investicije. U toku su istraživanja i provera ekonomske opravdanosti nekoliko lokacija u Srbiji za izgradnju novih elektrana, što je u vezi sa planiranim puštanjem u rad gasovoda "Turski tok", rekao je Tanjugu direktor ove kompanije u Srbiji Aleksandar Varnavski.
Izvor: Tanjug

Građevina gura privredni rast

Ministar finansija Srbije Siniša Mali istakao je juče, na zajednički upriličenoj konferenciji za novinare, da je MMF zadovoljan napretkom reformi i postignutim rezultatima u Srbiji i da je ostao pri projekciji privrednog rasta od tri i po odsto za ovu godinu. Dodatni impuls rastu BDP-a daće građevinarstvo, na šta ukazuju i podaci o izdatim građevinskim dozvolama i podaci o ugovorenim poslovima, na osnovu čega se očekuje rast ovog sektora i iznad 20 odsto u poslednja dva kvartala - istakao je Siniša Mali.
Izvor: Novosti

NBS: Nema opasnosti od prezaduživanja

Srbija nije imala pristup jeftinom novcu na tržištu prethodnih godina, kaže za N1 guverner NBS Jorgovanka Tabaković. Ona je u kratkom razgovoru za N1, tokom godišnjeg zasedanja MMF u Vašingtonu, rekla da veća potrošnja na plate i penzije treba da ubrza privredni rast kroz veću tražnju. Na konstataciju da se najavljuju plate i penzije kao nova obaveza za naredne godine, Tabakovićeva je navela da je NBS potpuno jasno rekla da se budući rast koji je MMF zadržao za Srbiju na 3,5 procenata, a za iduću godinu na 4 procenta, bazira na domaćoj tražnji i na stranim direktnim investicijama.
Izvor: N1

INO:

Pad na Boeingu i J&J oborio indekse u SAD; Evropske berze u minusu

Snažan pad na akcijama Boeinga i Johnson&Johnsona, rezultovao je opštim padom na berzama u Americi, pa je tako S&P500 izgubio 0,4% a Nasdaq 0,8%. Dow je bio u još većem minusu – 0,95%.
Boeing je izgubio 6,8%, nakon što je objavljeno da je kompanija dala pogrešne i obmanjujuće podatke za sistem bezbednosti 737 Max modela, regulatornim telima. Sa druge strane Johnson&Johnson je izgubio 6,2%, zbog toga što je počelo povlačenje pojedinih pudera za bebe zbog prisustva azbesta u njima. Foksu tržišta je uglavnom bio na ovim temama, tako da pitanja poput trgovinskih odnosa i globalnog rasta nisu bila u centru pažnje.
Pan-evropski Stoxx600 izgubio je 1,45%, uglavnom zbog velikog pada na Renaultu. Ova kompanija naime upozorila je da bi prihodi u 2019 mogli biti manji od očekivanih kao i sam profit, zbog usporavanja prodaje u Argentini i Turskoj.
Izvor: CNBC, Ilirika