Dnevni izveštaj 22.10.2019
Objavljeno: 22. 10. 2019

SERBIA

Inflaciona očekivanja ostaju stabilna

Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, prema rezultatima septembarske ankete, nastavila su da se kreću u granicama cilja (3 ± 1,5%). Inflaciona očekivanja za godinu dana unapred niža su u septembru nego u avgustu i iznose 2,0% kod finansijskog sektora i 1,8% kod privrede. Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve godine unapred, ona su u septembru takođe snižena. Srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora iznose 2,4%, dok su očekivanja privrednika nešto niža i iznose 2,2%.
Izvor: NBS

Srbija i zvanično neregionalni član Azijske infrastrukturne investicione banke

Srbija je dobila sertifikat kojim se potvrđuje da je zvanično postala neregionalni član Azijske infrastrukturne investicione banke. Na ovaj način naša zemlja dobija pristup povoljnim kreditnim sredstvima za realizaciju važnih projekata - rekao je Ministar finansija Siniša Mali. Azijska infrastrukturna investiciona banka, čije je sedište u Pekingu, počela je s radom 2016. godine, a pored Srbije, koja je novi neregionalni član, pridružene su i druge zemlje izvan Azijsko-pacifičkog regiona poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Holandije, Španije i drugih.
Izvor: Ekapija

IMR prodat za 1,1 milijardu dinara - Konzorcijum iz Beograda kupio nekadašnjeg giganta iz Rakovice

Industrija motora Rakovica AD u stečaju prodata je konzorcijumu koji čine Institut za izgradnju grada i akcionarsko društvo Hempro iz Beograda za 1,1 milijardu dinara. Dana 30. septembra 2019. godine, u organizaciji Centra za stečaj Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, održana je prodaja stečajnog dužnika AD Industrija motora Rakovica – u stečaju, Beograd, kao pravnog lica, metodom javnog prikupljanja ponuda. Kako je ponuđena cena ispod 50% procenjene vrednosti, o njoj je odlučivao odbor poverilaca, koji je doneo odluku o prihvatanju ponude 15. oktobra.
Izvor: Ekapija

INO:

S&P500 blizu rekorda potpomognut optimizmom zbog sezone objava i pregovora SAD-Kina; Evropske berze u plusu

Indeksi na Wall Streetu primiču se polako novim rekordima, pošto i dalje preovlađuje optimizam povodom dobrog starta sezone objava rezultata za treći kvartal. Analitičari su u proseku očekivali pad zarada za 4,3% ali je većina većih kompanija do sada objavila podatke koji su bili bolji od očekivanih. Pored dobrih objava trenutno je aktuelan i optimizam vezan za pregovore SAD i Kine pa je i to pogodovalo sentimentu. S&P500 dobio je juče 0,7% a Nasdaq 0,9%.
Evropski indeksi mahom su juče u plusu a Stoxx600 dobio je 0,7%, uprkos tome što i dalje pitanje Brexita lebdi u vazduhu, nakon što je Boris Džonson u parlamentu odbijen za sprovođenje svog plana o izlasku iz EU.
Od korporativnih dešavanja Evropi izdvajamo da je švedski Fabege izgubio 8,5%, nakon objave slabog trećeg kvartala, do je Micro Focus izgubio 7%, nakon što je objavljeno da neće sprovoditi nikakvu akviziciju u Britaniji.
Izvor: CNBC, Ilirika