Dnevni izveštaj 23.10.2019
Objavljeno: 23. 10. 2019

SERBIA:

NIIS: NIS počinje proizvodnju nafte i gasa u Rumuniji

Ovih dana u pančevačku Rafineriju na ispitivanje za preradu stigle su i prve količine nafte iz probne proizvodnje u Rumuniji. U Rumuniji u Panonskom basenu već je otkriveno i naftno i gasno nalazište. Nastavljamo sa daljim bušenjem i pronalaženjem novih mogućnosti za širenje resursne baze kompanije, jer su postignuti rezultati ohrabrujući - kaže predsednik Odbora direktora NIS-a Vladimir Jakovljev.
Izvor: Ekapija

Usvajanje investicionog plana 5. ili 6. decembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć da bi Nacionalni investicioni plan trebalo da bude usvojen 5. ili 6. decembra, kada se usvoji i budžet. To predstavlja dubinsko podizanje standarda u Srbiji. Izdvojićemo deset milijardi u narednih četiri ili pet godina. Cilj je da uvedemo vodovod i kanalizaciju u svaku opštinu i da pokušamo gas da proširimo svuda - istakao je Vučić u intervjuu za Sputnjik. On je rekao i da će mnogi projekti o kojima je razgovarao s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim biti uključeni i u Nacionalni investicioni plan.
Izvor: Ekapija

Izvoz IT sektora premašio 2018. i već dostigao 913 miliona evra

Izvoz informaciono-komunikacionih usluga (IКT) usluga iz Srbije beleži konstantan i stabilan rast sa tendencijom daljeg povećanja i za osam meseci ove godine dostigao je 913 miliona evra, što je dvostruko više nego u istom periodu 2016. i 26,4 odsto više nego prethodne godine, saopštila je Vlada Srbije. Istaknuto je da posebno ohrabruje suficit u razmeni usluga koji je mnogo veći nego u tradicionalnim privrednim granama i u ovom trenutku on iznosi skoro pola milijarde evra, a veći je od suficita u razmeni roba u bilo kojoj oblasti, što pokazuje izveštaj Narodne banke Srbije o platnom bilansu.
Izvor: N1

INO:

Korekcija na tržištu SAD-a nakon slabijih rezultata pojedinih kompanija Evropske berze uglavnom bez većih promena

Na berzama u Americi juče je došlo do blaže korekcije nakon što su pojedine kompanije objavile nešto slabije rezultate – u prvom redu su to bili McDonalds i Travelers. S&P500 izgubio je 0,4% a Nasdaq 0,7%.
McDonalds je izgubio 5%, nakon što je objavio rezultate koji su bili ispod očekivanja. Kompanija je zabeležila rast prihoda iz istovetnih prodavnica od 4,8% dok je tržište očekivalo rast od 5,1%. Tarvelers je izgubio soldinih 8%, takođe zbog ovih razočaravajućih rezultata.
United Technologies je dobio 2,2%, nakon što je objavio bolje od očekivanih rezultata. Dobre performanse ostvarene su zahvaljujući većim od očekivanih prihoda u divizijama Otis, Pratt & Whitney i Collins.
Procter&Gamble je odbio 2,6% nakon što je objavio dobre rezultate, bolje od očekivanih. Dobri podaci bili su podržani pre svega dobrim performansama u segmentu nege i lepote, zdravstvenog programa i fabričkih&kućnih linija.
Na evropskim tržištima fokus ostaje na Brexitu i sezoni objave rezultata. Stoxx600 bio je gotovo u stagnaciji. Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je UBS objavio pad profita u trećem kvartalu od 16%, citirajući teško okruženje – banka je izgubila međutim samo 0,4%, na ovu novost.
Poznata farmaceutska kompanija, Novartis objavila je rezultate koji su boji do očekivanih i povećala svoja očekivanja za 2019. Akcija je juče dobila samo 0,7% ali se prava reakcija može očekivati danas, obzirom da je objava postala aktuelna posle zatvaranja tržišta.
Izvor: CNBC, Ilirika