Dnevni izveštaj 24.10.2019
Objavljeno: 24. 10. 2019

SERBIA:

Vodeći dobavljač u autoindustriji, Brose, dolazi u Pančevo

Nemačka kompanija Brose investiraće više od 180 miliona evra u otvaranje fabrike u Pančevu, gde će proizvoditi motore upravljača, električne pumpe za ulje i motore ventilatora za hlađenje i zaposliti 1.100 ljudi. Ministar privrede Goran Knežević potpisao je danas, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i nemačkog ministra privrede i energetike Petera Altmajera ugovor za investiciju nemačke kompanije Brose sa predstavnikom te kompanije Tomasom Španglerom. Vučić je rekao da je ugovorom sa kompanijom Brose predviđeno da ta kompanija otvori prelepu fabriku u Pančevu, u kojoj će biti zaposleno više od 1.000 ljudi, od kojih 400 visoko obrazovanih.
Izvor: Krstarica

Država će dati sve od sebe da dovede Folksvagen

Državni sekretar u ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da će država dati sve od sebe da "Folksvagen" investira u Srbiji, ističući da bi ta investicija bila od velikog značaja i za državu i za generacije koje dolaze. On je za RTS istakao da bi voleo da se i čelnici "Folksvagena" rukovode istim odlukama kao i MTU i "Brose". U trku za investiciju "Folksvagena"se pored Bugarske i Rumunije, uključila i Hrvatska.
Izvor: Blic

Gazprom Neft čeka tender za Petrohemiju - Neophodna modernizacija pogona

Spremni smo da razmotrimo mogućnost da učestvujemo na tenderu za Petrohemiju, ako ga Vlada Srbije raspiše, ali odluka će zavisiti od uslova koji budu ponuđeni, izjavio je Vadim Jakovljev, prvi zamenik generalnog direktora Gazprom Neft i predsednik Odbora direktora NIS. On je istakao da je to ozbiljna odluka koja treba da bude zajednička za oba akcionara NIS - i Gazprom Neft i Republiku Srbiju. Petrohemija kao biznis, kao objekat u koji treba da ulažemo, za sada nije zanimljiv. Možemo da razmatramo nove investicije, pre svega u izgradnju postrojenja za polipropilen. To je veliki projekat koji bi koštao oko 150 mil EUR, pa bi zato i odluka o tom ulaganju bila ozbiljna. Ako NIS preuzme obaveze za ulaganje u tom iznosu, kompanija treba da poseduje mogućnost da realizuje taj projekat, da odgovara za njega i da dobije odgovarajući dohodak od uloženih investicija.
Izvor: Ekapija

INO:

S&P500 blizu novog maksimuma; Evropske berze u blažem plusu

Na Wall Streetu je juče došlo do daljeg rasta vodećih indeksa taka da su sada još bliže maksimalnih nivoa iako nekoliko većih kompanija nije objavilo naročito dobre rezultate. U prvom redu je Caterpillar podbacio, obzirom da su i dobit po akciji i nivo prihoda niži nego što se očekivalo a kompanija je snizila i dalja očekivanja. S&P500 dobio je 0,3% a Nasdaq 0,2%.
Boeing je dobio 1% nakon što je objavio da se i dalje drži očekivanja i rasporeda za povratak u proizvodnju modela 737 Max. To je bilo dovoljno da neutrališe prilično loše rezultate koje je kompanija objavila.
Texas Instruments izgubio je 7,5% nakon što je objavio snižena očekivanja za dalji period.
Evropske berze završile su jučerašnji dan uglavnom tek simboličnom plusevima. Stoxx600 bio je tek iznad prekjučerašnjeg nivoa a u fokusu investitora bilo je nekoliko korporativnih objava.
PSA grupa objavila je rast prihoda od prodaje svojih vozila za treći kvartal iako izgledi nisu bili najbolji za to, usled očekivanja da će tržište automobila imati pad kako u Evropi tako i u Kini i Latinskoj Americi. Akcija je dobila 3,2%.
Heineken je srezao svoja očekivanja za profit u 2019, nakon što je imao pad prihoda u trećem kvartalu pa je akcija juče izgubila 3,1%.
Izvor: CNBC, Ilirika