Dnevni izveštaj 25.10.2019
Objavljeno: 25. 10. 2019

SERBIA:

Srbija napredovala na Doing business listi

Srbija je napredovala za četiri mesta na Doing business listi Svetske banke za 2020. godinu. Sada zauzimamo 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja. U kategoriji pokretanja poslovanja Srbija se nalazi na 73. poziciji, a u kategoriji dobijanja građevinskih dozvola napredovali smo za dva mesta, pa sada zauzimamo 9. poziciju. U oblasti registrovanja imovine Srbija je zauzela 58. mesto, a što se tiče dobijanja kredita nalazimo se na 67. mestu. Kada je reč o plaćanju poreza zauzimamo 85. poziciju, a u prekograničnom trgovanju smo pozicionirani na vrlo dobrom 23. mestu.
Izvor: Tanjug

Projekti sa Kinom vredni 13 milijardi evra

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je danas da su projekti sa Kinom u oblasti infrastrukture vredni 13 milijardi evra, kao i da bi trebalo pojačati saradnju u oblasti investicija. Na sastanku je razgovarano i o konkretnim načinima za dalje unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje, uključujući i formiranje posebne radne grupe za investicije, za koju bi sporazum trebalo da bude potpisan na sledećem Samitu šefova vlada NR Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope.
Izvor: Tanjug

Behtel i Enka traže više para za Moravski koridor - Ugovor najkasnije za 10 dana?

Komercijalni ugovor za izgradnju Moravskog koridora biće potpisan najkasnije za deset dana, najavila je ministarka Zorana Mihajlović, preosi RINA. Izuzetno teški pregovori sa kompanijom Behtel-Enka i dalje traju. Mi ne odstupamo od procenjene investicione vrednosti, a reč je o 800 mil EUR. Međutim, od konzorcijuma ove firme imamo drugačije ponude. Ne odustajemo od nivoa ekonomske investicije koju smo zacrtali, jer Moravski koridor u sebi sadrži tri projekta – telekomunikacioni, putni koridor i regulaciju Morave. Rešenje sa kim ćemo potpisati ugovor i na koji način očekujemo u najkraćem mogućem roku, u narednih deset dana - izjavila je ministarka Mihajlović.
Izvor: Ekapija

INO:

Rezultati Microsofta podigli S&P500; Evropske berze uz korporativne objave u fokusu

Sporiji rast indeksa na berzama u Americi nastavljen je i juče. S&P500 dobio je 0,2% a Nasdaq 0,8%. Glavni podsticaja rasta stigao je od rezultata Microsofta. Kompanija je objavila bolje od očekivanih prihoda a i dobit po akciji je premašila očekivanje tržišta. Cloud biznis je njaviše doprineo dobrim performansama u prethodnom kvartalu, obzirom da je imao rast prihoda od čak 59% g/g. Akcija je dobila 2% na vrednosti.
Od makro podatak izdvajamo da su porudžbine za trajan potrošna dobra pale za 1,1% u septembru, što je najveći pad u poslednja četiri meseca.
Evropske berze bile su mahom u zelenom u četvrtak a fokus je uglavnom na korporativnim objavama i procesu Brexita. Stoxx600 dobio je 0,6%. ECB je odlučila da referentnu kamatnu stopu zadrži bez promene, i to ovoga puta nije bilo iznenađenje.
Nokia je izgubila preko 23% nakon što je snizila svoja očekivanja za 2’19 i 2020. godinu usled kako je rečeno teške konkurencije i potrebe za daljim investicijama.
BASF je dobio 3,4%, iako je objavio rezultate koji su ispod očekivanja dok je Daimler objavio rast kvartalnog profita od 8% pa je akcija posledično dobila 3,3%.
Izvor: CNBC, Ilirika