Dnevni izveštaj 28.10.2019
Objavljeno: 28. 10. 2019

SERBIA:

Prosečna zarada u avgustu - 54.115 dinara
U avgustu ove godine prosečna neto zarada iznosila je 54.115 dinara, a sa porezima i doprinosima (bruto) 74.768 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). Rast bruto zarada u periodu januar–avgust 2019. godine, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 9,7 odsto nominalno, odnosno 7,4 odsto realno. Istovremeno, neto zarade su porasle za 9,9 odsto nominalno i za 7,6 odsto realno. U poređenju sa avgustom prošle godine, prosečna bruto zarada u istom mesecu ove godine nominalno je veća za 8,6 odsto, a realno za 7,2 odsto, dok je prosečna neto zarada nominalno veća za 8,7 odsto, odnosno za 7,3 odsto realno.
Izvor: Tanjug

Većina preduzetnika u Srbiji smatra da nedostaje kvalifikovana radna snaga

U Srbiji 90 odsto preduzetnika smatra da je jedan od najvećih izazova za dalji razvoj njihovih kompanija pronalaženje kvalifikovane radne snage, pokazali su rezultati četvrtog godišnjeg istraživanja revizorsko-konsultantske kompanije Ernst end Jang (Ernst&Young) "EY Preduzetnički barometar 2019", koji su predstavljeni u Privrednoj komori Srbije (PKS). "Hronični nedostatak radne snage je državni problem, koji mora da se strateški reši, kako ne bi došli u situaciju da ne možemo da ostvarimo planirani rast BDP-a", kazao je na konferenciji za novinare generalni direktor kompanije Ernst end Jang Ivan Rakić.
Izvor: N1

IMPL: Izvoz Impola ove godine dostiže 110 miliona EUR

Valjaonica aluminijuma u Sevojnu je za poslednjih 17 godina, od kada je prešla u ruke slovenačkog Impola, povećala proizvodnju za pet puta, 96 odsto proizvoda se izvozi, a u modernizaciju fabrike uloženo je 107 miliona evra. To je izjavio generalni direktor Impol Sevala Ninko Tešić povodom Dana te firme. “Svaka poslovna godina Impol Sevala je bolje od prethodne, pa i ove se uspešno borimo sa recesijom na evropskom tržištu. Ostvarena dobit od početka godine je 95 odsto od planirane. Prošle je dobit Impol sevala bila preko 7,5 miliona evra, a najveći deo je stavljen u funkciju nastavka realizacije novog investicionog ciklusa”, istakao je Tešić. Rekao je da će izvoz do kraja godine dostići cifru od 110 miliona evra.
Izvor: Tanjug

INO:

Rezultati i dalje u fokusu, globalni indeksi u zelenom

Dobri rezultati Intela i novi talas optimizma povodom pregovora SAD i Kine, rezultovao je nastavkom pozitivno trenda na Wall Streetu ali je i evropsko tržište bilo u zelenom. S&P500 dobio je u petak 0,4% i nakratko je bio na novom istorijskom maksimumu, dok je Nasdaq napredovao za 0,7%.
Intel je dobio solidnih 8,1%, nakon što je objavio rezultate boje od očekivanih ali je istovremeno povećao i očekivanja za četvrti kvartal.
Amazon je za razliku od Intela, objavio lošije rezultate od očekivanih ali je najavio i lošija očekivanja za sezonu nadolazećih praznika na kraju godine. Akcija je izgubila ipak samo 1,1%.
Pan-evropski Stoxx600 dobio je 0,12% a u fokusu investitora i na ovom tržištu bile su korporativne objave i tradicionalno prisutna cena Brexita.
Poznata banka Barclays objavila je neto gubitak za treći kvartal zbog gubitka od 1,8 milijardi USD na poziciji osiguravajućeg biznisa. Banka je ipak dobila 2,2% na vrednosti zbog činjenice da su ostali podaci bili zadovoljavajući.
AB InBev ostvario je stagnirajući EBITDA za treći kvartal pa je akcija izgubila 10,5% na vrednosti. Ubisoft je izgubio 16%, nakon što je srezao očekivanja za profit i najavio odlaganje lansiranja novih video igara.
Izvor: CNBC, Ilirika