Dnevni izveštaj 29.10.2019
Objavljeno: 29. 10. 2019

SERBIA:

Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske unije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijeri Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana i predsedavajući Kolegija Evroazijske ekonomske komisije Tigran Sarkisjan su u Moskvi potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU). Ona je dodala da će sporazum biti primenjen kada ga ratifikuju parlamenti i pozvala sve učesnike da se to učini brzo. Prema njenim rečima, Srbija je predugo bila izolovana i pod sankcijama u izolacijii, ali da je danas okrenuta saradnji. Premijerka je rekla i da Sporazum o slobodnoj trgovini ne pravi Srbiji problem na putu ka Evropskoj uniji i da je "Brisel to potvrdio".
Izvor: N1

NBS: Dinarska štednja u oktobru dostigla 75 milijardi dinara

Narodna banka Srbije saopštila je, povodom Svetskog dana štednje, da je prema poslednjim podacima dinarska štednja u oktobru ove godine iznosila oko 75 milijardi dinara i da je bila oko četiri puta veća nego krajem 2012. godine. Kako se navodi, dinarska štednja je prošle godine povećana za petinu. na 10,9 milijardi dinara, a u ovoj godini neto prihliv bio je viši od 13 milijardi dinara. Narodna banka dodala je da je od oktobra prošle godine štednja u domaćoj valuti povećana za više od 30 odsto.
Izvor: N1

Šaranović nudi 10,5 miliona evra za još akcija Kraša

Brokerski nalozi pokazuju da je jedan kupac dao u četvrtak nalog vredan 84 miliona kuna (10,5 miliona evra) za kupovinu 80.000 akcija Kraša, piše danas "Jutarnji" list, dodajući kako saznaje da iza te ponude stoji "Kappa Star Limited", firma u vlasništvu srpskog preduzetnika Nebojše Šaranovića. Količina akcija, za koju je ponuđena cena od 1.050 kuna po akciji (140,8 evra), donela bi kupcu još pet odsto ukupnog broja deonica Kraša. Ova ponuda je dva i po puta veća od javne ponude za preuzimanje koju je za Kraš pre nekoliko dana dala Mesna industrija Braća Pivac, koji su po akciji ponudili 430 kuna (oko 57,7 evra). Najnovijom ponudom za akcije Kraša šalje se poruka da "Kappa Star Limited", koji je početkom nedelje imao 23,97 odsto akcija, ne odustaje, već naprotiv pojačava kupovanje akcija, ocenjuje Jutarnji.
Izvor: RTV

INO:

S&P500 na novom istorijskom maksimumu; Evropski indeksi u zelenom

S&P500 juče je konačno uspeo da se domogne novog istorijskog maksimuma. Novi talas rasta podržan je opet bio dobrim korporativnim vestima i dobrima nadanjima povodom tekućih pregovora SAD i Kine, vezanih za rešavanje trgovinskih sporova. Indeks je dobio na dnevnom nivou 0,6%, dok je Nasdaq napredovao 1%.
Microsoft je bio među dobitnicima kada su u pitanju veća imena i solidno je doprineo rastu vodećih indeksa. Akcija je dobila 2,5% zbog novosti da je kompanija dobila 10 milijardi USD vredan ugovor sa Ministarstvom odbrane za cloud biznis. AT&T telekom je dobio preko 4%, takođe doprinevši rastu indeksa, a nakon što je obelodanio planove za naredne tri godine, koji podrazumevaju prodaju aktive koja nije ključna za biznis u vrednosti od 10 milijardi USD.
Evropski indeksi takođe su bili u zelenom, pogođeni talasom iz Amerike ali i odlaganjem Brexita. Stoxx600 dobio je 0,3%.
HSBC banka, objavila je pad profita od 18% u trećem kvartalu pa je akcija posledično izgubila 3,8%. Kompanija Phillips objavila je da je njen EBITDA povećan sa 568 miliona EUR na 583 miliona u trećem kvartalu ali je akcija ipak izgubila 1,2% do kraja dana.
Izvor: CNBC, Ilirika