Dnevni izveštaj 30.10.2019
Objavljeno: 30. 10. 2019

SERBIA:

Od 1. januara 2020. povećanje penzija 5,4%

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se budžet za sledeću godinu na sednici Vlade naći u subotu, 2. novembra, i naveo da će, prema najnovijim informacijama koje je dobio, povećanje penzija od 1. januara biti 5,4%. Hrabre mere fiskalne konsolidacije koje su podrazumevale štednju, dovele su do toga da, za osam meseci, imamo suficit u budžetu 46,6 milijardi dinara, da imamo stopu rasta prošle godine od 4,4%, a ove godine 3,5%, da smo potpuno konsolidovali javne finansije i da je javni dug sada potpuno stabilan - rekao je sinoć Mali gostujući u emisiji "Stav" televizije O2.
Izvor: N1

Srbija otkupljuje svoje obveznice pre dospeća

Ministarstvo finansija objavilo je Poziv za otkup obveznica pre roka dospeća, serije obveznice Republike Srbije emitovane na međunarodnom finansijskom tržištu, koja dospeva 25. februara 2020. godine u iznosu od 1,5 milijardi dolara. Godišnja kamata, odnosno, kuponska stopa na ove obveznice iznosi 4,875 procenata. Ponuda se odnosi na kupovinu delimičnog ili potpunog iznosa evroobveznice, do preostalog nedospelog iznosa od 800 miliona dolara, a u skladu sa Memorandumom o ponudi za otkup obveznica, po otkupnoj ceni od 1. 011,25 dolara, navodi se u pozivu objavljenom na sajtu Ministarstva.
Izvor: Mondo

Srbija deveta na svetu u oblasti izdavanja građevinskih dozvola

Na poslednoj Doing business listi o uslovima poslovanja koju objavljuje Svetska banka, Srbija je u oblasti izdavanja građevinskih dozvola deveta na svetu, što je daleko bolji rezultat u odnosu na ostale zemlje regiona, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Na ovoj listi Srbija je u izdavanju građevinskih dozvola jedina zemlja regiona u prvih 10 na svetu. Među prvih 50 su, osim Severne Makedonije (15), samo su još Crna Gora (40) i Bugarska (43).
Izvor: Ekapija

INO:

S&P500 nakratko na novom maksimumu; Evropa u negativnoj korekciji

S&P500 juče je iznova dosegao novi istorijski maksimum ali je brzo korigovan sa tog nivoa, tako da je dnevna promena bila simboličnih minus 0,1%. Nasdaq je izgubio 0,6%. Investitori osim korporativnih objava sada drže u fokusu i predstojeći sastanka FED-a, na kome se očekuje novo sniženje kamatne stope za 25 bazna poena – bilo bi to treće sniženje ove godine.
Google, i loš sentiment na ovoj akciji nakon objave profita koji je niži od očekivanog, je dao negativnog doprinosa kretanju vodećih indeksa. Akcija je izgubila juče 2,2%.
Dve velike farmaceutske kompanije, Merck i Pfizer su objavile rezultate bolje od očekivanih pa su obe dobile po 2,5%, na dnevnom nivou.
Evropski indeksi bili su u blažoj korekciji, tačnije Stoxx600 izgubio je 0,2%, a investitori u fokusu drže pregovore SAD-Kine, objave kvartalnih rezultata i objavu izbora u Britaniji za nadolazeći decembar.
British Petroleum je objavio pad profita od 41%, pre svega zbog nepovoljnog kretanja naftnih cena ali i negativnog uticaja vremenskih uslova, pa je akcija posledično juče izgubila 3,8%.
Nemačka farmaceutska kompanija, Fresenius dobila je 4,6%, nakon objave rezultata koji su premašili očekivanja a uglavnom zbog dobre prodaje medikamenata za kućnu dijalizu.
Izvor: CNBC, Ilirika