Dnevni izveštaj 31.10.2019
Objavljeno: 31. 10. 2019

SERBIA:

Građani Srbije u proseku uštede 40 evra mesečno

U zemljama srednje i istočne Evrope najviše štede Austrijanci i to u proseku 259 evra mesečno, slede Slovenci sa 111 evra i Česi koji u jednom mesecu prosečno uštede 105 evra, prenosi Jutarnji list. Hrvati su peti na toj lestvici sa 63 evra, odmah iza Madjara koji svakog meseca izdvoje 65 evra. Rumuni mesečno štede 57 evra, a Srbi u proseku "sa strane" ostave 40 evra.
Izvor: Blic

Budžet za 2020. će biti usvojen do 1. decembra

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će budžet za 2020. godinu biti donet u roku, do 1. decembra i da će biti razvojnog karaktera kako bi se dodatno podstakao ekonomski napredak u Srbiji. Nacrt budžeta bi trebalo da bude pred Vladom u subotu, a pred poslanicima Skupštine Srbije između 10. i 12. novembra, rekao je Mali u emisiji "Stav" TV O2 i najavio da će nacrt državne kase detaljno predstaviti poslanicima i građanima. On je predvideo da će "možda po prvi put", budžet biti usvojen u zakonom predviđenom roku, do 1. decembra. Mali je ocenio da će pred poslanicima biti dovoljno vremena da razmotre sve stavke budžeta. Kao jednu od podsticajnih i razvojnih komponenti budžeta Mali je naveo smanjenje stope oprezivanja na 61 odsto, kao i dodatne mere koje će doprineti stopi ekonomskog rasta, što bi, kako je naveo, dovelo i do daljeg povećanja plata na 550 i 600 evra.
Izvor: N1

KMBN: Komercijalna objavila rast neto profita za devet meseci tekuće godine

Komercijalna Banka objavila je neto profit za devet meseci tekuće godine u visini od 7 milijardi RSD, što je uvećanje od 8,5%. Porast je došao uglavnom zbog toga što su umanjena ranija obezvređenja za finansijska sredstva koja se ne vrednuju kroz bilans uspeha. Neto prihod do kamata u periodu je uglavnom stagnirao a rast je zabeležen na poziciji neto prihoda od naknada i provizija i to u visini od 3,9%. Kreditna aktivnost, od očetka godine, uvećana je za 6,5%.
Izvor: KMBN, Ilirika

INO:

Indeksi na Wall Streetu na novim maksimumima nakon odluke FED-a; Evropa bez većih promena

Odluka FED-a da smanji referentnu stopu za očekivan iznos do 25 bazna poena naišla je na pozitivnu reakciju na tržištu, kao i komentar prvog čoveka ove institucije, da neće biti podizanja stope bez pojave značajnije inflacije. S&P500 dobio je 0,3% a Nasdaq takođe isti toliki procenat.
Dobar sentiment bio je podržan i podacima da je BDP u Americi u trećem kvartalu porastao za 1,9%, naspram očekivanih 1,6%. General Electric objavio je rezultate bolje odo očekivanih a J&J je saopštio da se u puderima za bebe ne nalaze nikakve štetne materije, te je ova akcija solidno napredovala tokom jučerašnjeg dana.
Evropski Stoxx600 bio je gotovo bez promene pošto se očekivala odluka iz FED-a. Istovremeno svetlo dana ugledalo je više korporativnih objava iz većih kompanija.
Deutsche Banka je objavila gubitak od 832 miliona EUR, što je više nego što se očekivalo pa je akcija izgubila juče 8%.
Pirelli je bio pod prodajnim pritiskom izgubio je 7%, nakon što je snizio očekivanja za naredne periode.
Fiat i PSA su prema natpisima štampe u pregovorima oko mogućem kreiranja merdžera dve grupacije pa je ovo uzrokovalo rast njihovih akcija juče. Fiat je odbio 9,5% a PSA 4,5%.
L’Oreal je dobio 7,6% nakon što je objavio dobre rezultate za treći kvartal.
Izvor: CNBC, Ilirika