Dnevni izveštaj 04.11.2019
Objavljeno: 04. 11. 2019

SERBIA:

Struja za građane od 1. decembra skuplja za 3,9% - Za industriju cena ostaje nepromenjena

Električna energija će od 1. decembra za domaćinstva poskupeti 3,9%, najavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. On je za RTS rekao da je Agencija za energetiku dala saglasnost za poskupljenje struje i precizirao da će struja biti skuplja na računima od decembra, koji pristižu u januaru. Struja za industriju neće poskupeti, rekao je ministar. Antić je rekao da duže od dve godine nije bilo korekcija cena struje.
Izvor: Ekapija

Rast BDP-a u trećem kvartalu, prema prvim procenama, ubrzao na 4,7%

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je Srbija u trećem kvartalu ove godine ostvarila, prema prvoj proceni, privredni rast od 4,7 odsto. Narednih dana očekuje zvanične podatke da je nezaposlenost pala na stopu ispod 10 odsto. Prema njegovim rečima, stopa rasta od 4,7 odsto je izvanredna. Očekuje da će rast BDP-a u ovoj godini preći 3,5 odsto, odnosno da očekuje 3,6 ili 3,7 procenata za celu 2019. godinu.
Izvor: RTS

Rast prometa u maloprodaji 7,7% međugodišnje u septembru

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji bio je u septembru 2019. godine veći u tekućim cenama za 7,7 odsto, a u stalnim cenama za 7,3 procenta u odnosu na isti mesec prošle godine, prema preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku. U periodu januar-septembar, promet u maloprodaji je povećan u tekućim cenama za 10,5 posto, a u stalnim cenama za 8,6 odsto u poređenju sa istim periodom 2018. godine.
Izvor: NBS, Krstarica

INO:

Dobri podaci sa tržišta rada progurali indekse u Americi na nove rekorde; Evropska tržišta prate trend iz Amerike

Solidan rast vodećih indeksa sa Wall Streeta viđen je u petak, a glavni faktor dobrog sentimenta bili su dobri podaci sa tržišta rada za mesec oktobar. Naime, prema poslednjoj objavi, američka ekonomija dodala je tokom oktobra 128,000 novozaposlenih što je daleko iznad očekivanja od 75,000. S&P500 dobio je 1% i našao se na novom istorijskom maksimumu dok je Nasdaq uvećao vrednost za 1,1% i takođe je na novom istorijskom maksimumu.
ExxonMobil je objavio bolje od očekivanih rezultata pa je shodno tome dobio 3% na vrednosti, dok je US Steel zbog objave manjeg gubitka do očekivanog skočio izuzetnih 14,8%.
Evropski indeksi takođe su imali dobru sezonu, pošto su i oni pozitivno odreagovali na podatke sa američkog tržišta rada ali i na neočekivano veći rast industrijske proizvodnje u Kini. Stoxx600 dobio je 0,6%.
Od korporativnih dešavanja iz Evrope izdvajamo da je najveća danska banka, Danskebank objavila nešto lošije rezultate od očekivanih ali je istovremeno i snizila očekivanja za celogodišnji profit. Banka je izgubila skoro 4% na vrednosti.
Izvor: CNBC, Ilirika