Dnevni izveštaj 05.11.2019
Objavljeno: 05. 11. 2019

SERBIA:

Vlada usvojila predlog budžeta za 2020. godinu

Vlada Srbije je usvojila Predlog Zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu kojim je predviđen deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a, saopštilo je Ministarstvo finansija. Ukupni prihodi su predviđeni u visini 1.314,5 milijardi dinara i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara. Ministar finansija Siniša Mali je naglasio da je budžet za 2020. godinu razvojni, te da se njime podstiče dalji razvoj privrede i dodao da je za sledeću godinu projektovan realni rast privrede od 4 odsto, navedeno je u saopštenju.
Izvor: Mondo

Srbija ima potencijal da poveća izvoz žitarica

Srbija je ove godine izvezla 4,3 miliona tona žitarica, a ima potencijala da taj izvoz poveća na više od pet miliona tona, na čemu bi trebalo raditi, kao i na unapređenju njihovog kvaliteta, rečeno je na prvoj Srpskoj žitarskoj konferenciji "Serbia Grain Conference 2019". Srbija mora da poveća proizvodnju pšenice i pronađe nova tržišta za izvoz te žitarice, jer je u svetu hipeprodukcija koja je oborila cene i otežala prodaju, rekao je predsednik Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoz žita i uljarica "Žita Srbije" Vukosav Saković.
Izvor: Dnevnik

Zijin kupuje deonice Freeporta za 390 mil USD - Rudnik bakra i zlata Čukaru Peki biće 100% u vlasništvu Kineza

Kineska kompanija Zijin, najavila je da će od kompanije Freeport McMoran kupiti donju zonu rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora za 390 mil USD, čime će postati jedini vlasnik tog rudnika, i time znatno povećati resurse oba metala, prenosi Reuters. Zijin već ima 100% udela u gornjoj zoni ležišta koju je kupio od kanadskog Nevsuna, a u tom paketu kupovine dobio je i 60,4% donje zone, dok je ostalo pripadalo firmi Freeport. Kineska kompanija očekuje da će transakcija biti završena najkasnije 29. februara 2020.
Izvor: Ekapija

INO:

Wall Street na novim rekordima; Evropski indeksi u zelenom usled novog talas optimizma

Efekat dobrih podataka sa tržišta rada, podgrejan optimizam za dalji tok pregovora SAD-Kina i dobra sezona korporativnih objava, omogućili su produžetak rasta vodećih indeksa na američkim berzama, i nove rekordne vrednosti za iste tokom ponedeljka. S&P500 dobio je juče 0,4% a Nasdaq 0,6%, te je start ove nedelje očito sasvim dobar.
Od korporativnih objava izdvojio se svakako Under Armor, koji je objavio rezultate bolje od očekivanih. Došlo je međutim do teškog pada njegovih akcija, od čak 18%, pošto je sniženo očekivanje menadžmenta za prihode u 2019, zbog problema sa pojedinom prodajnim kanalima. Kompanija je takođe obelodanila da je pod istragom federalnih organa zbog određenih računovodstvenih problema.
Evropski indeksi bili su juče mahom u zelenom, pošto je na sceni novi talas optimizma povodom pregovora SAD-Kina. Stoxx6 dobio je 0,97%. Objave rezultata pojedinačnih kompanija takođe ostaju u fokusu investitora. Juče je bio aktuelan Rayanair, koji je objavio rezultate bolje od očekivanih i istovremeno suzio raspon očekivanja za celogodišnji profit, ka višim nivoima. Akcija je dobila 8,3%.
Siemens Healthineers je dobio 9,2% na vrednosti, i dosegao novi istorijski maksimum, nakon što je kompanija objavila dobre rezultate za treći kvartal.
Izvor: CNBC, Ilirika