Dnevni izveštaj 08.11.2019
Objavljeno: 08. 11. 2019

SERBIA:

EBRD predviđa usporavanje rasta u regionu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa da će privredni rast regiona Zapadnog Balkana, pa i Srbije, usporiti ove i naredne godine. U najnovijem, novembarskom izveštaju pod nazivom "Regionalni ekonomski izgledi u regionima EBRD" objavljenom na veb sajtu banke, procenjuje se da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine iznositi 3,2%, a naredne 3,5%. U prethodnom izveštaju iz maja ove godine, EBRD je predviđao da će privredni rast Srbije biti 3,5% ove i 3,8% 2020. godine. Domaća tražnja bi, prema oceni EBRD-a, trebalo da ostane glavni pokretač rasta Srbije, dok će doprinos neto izvoza rastu verovatno i dalje ostati negativan.
Izvor: Ekapija

Ekonomisti: Budžet razvojni i optimalan

Predlog budžeta za 2020. godinu je optimalan, predstavlja dobar balans između stabilizacionih ciljeva i pomoći će da se ostvari stopa rasta koja je planirana za narednu godinu, ocenili su danas ekonomski stručnjaci. Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić rekao je da Predlog budžeta za narednu godinu predstavlja dobar balans između stabilizacionih ciljeva, kojima se zaokružuje period smanjenja javnog duga, i razvojnih ciljeva. "Imamo uravnotežen budžet, budžetski deficit je na minimalnom nivou od 0,3 posto BDP, i to je dalja tendencija uravnoteženja budžeta i po tom osnovu smanjenja javnog duga, koji je sada projektovan na nivou 50 procenata BDP-a, a to je završetak stabilizacione strategije i sada je zaista budžet u jednoj meri i razvojni", kaže Grubišić za Tanjug.
Izvor: RTV

NBS smanjila referentnu kamatu na 2,25 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da smanji referentnu kamatnu stopu na 2,25 odsto sa prethodnog nivoa od 2,5 procenata.
Smanjenjem referentne kamatne stope na novi, najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, Narodna banka dodatno podržava kreditni i privredni rast.
Izvor: Tanjug

INO:

Dow na novom rekordu – SAD i Kina blizu zvaničnog dogovora; Evropski indeksi u zelenom vođeni optimizmom za rasplet odnosa SAD-Kina

Dow je juče dosegao novi istorijski maksimum, uz rast od 0,7%, pošto su se SAD i Kina saglasili da tarife treba ukloniti u nekoliko faza. Ovo je donelo novi talas pozitive reakcije i uverenja daće trgovinski spor biti razrešen pa je sentiment bio relativno dobar. S&P500 napredovao je 0,3% a Nasdaq je dobio isto toliki procenat.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je Qualcomm skočio 6% nakon što je objavio rezultate bolje od očekivanih i to uglavnom zbog dobrih performansi na polju izdavanja licenci.
Vodeći evropski indeksi juče su u zelenom a uglavnom je rast bio podstaknut talasom optimizma povodom trgovinskih odnosa SAD i Kine. Stoxx600 dobio je 0,29% a slično kao i pređašnjeg dana nekoliko poznatijih imena objavilo je kvartalne rezultate poslovanja.
Siemens je objavio rast kvartalnih prihoda od 8%, dok je Commerzbanka izašla sa rastom kvartalnog profita od 35% g/g. Siemens je dobio 5% ali je Commerzbanka izgubila simboličnih 0,16%.
UniCredit je dobio skoro 6%, nakon što je potvrdio ranija očekivanja za 2019. i objavio neto profita za prethodni kvartal u iznosu od 1,1 milijarde EUR. Lufthansa je takođe potvrdila svoja ranija očekivanja za tekuću godinu, nakon što je objavila rast kvartalnog profita od 4% g/g.
Arcelormittal skočio je 6,7% bez obzira što je na kvartalnom nivou objavio novi gubitak, koji je pak bio niži od očekivanog.
Dialog Semiconductor dobio je solidnih 7,4% a nakon što je Barclays banka povećala procenu fer vrednosti akcije.
Izvor: CNBC, Ilirika